PIA

4.4

5

Laitteiden määrä

29710

Servereiden määrä

Erikoisuus

Hyvä yksityisyyden suoja

 • Toimii torrenttien kanssa ilman ongelmia
 • Riskitön 7 päivän rahat takaisin takuu
 • Yli 3000 serveriä 45 maassa

Esittely

VPN-palveluissa (Virtual Private Network) on kyse virtuaalisesta erillisverkosta, jonka pääasiallisena tarkoituksena on suojata käyttäjänsä yksityisyyttä netissä liikuttaessa. VPN-palvelimen avulla netin käyttäjä pystyykin parantamaan omaa yksityisyyttään huomattavasti, sillä palvelimen kautta saatava salaus mahdollistaa yksityisen nettisurffailun niin, että ulkopuoliset lähteet eivät pääse käsiksi käyttäjän tietoihin. Yksityisen ja turvallisemman nettisurffauksen lisäksi VPN-salaus tekee urkinnasta ja hakkereiden kyberhyökkäyksistä lähes mahdottomia.

Hyödyt

 • Toimii torrenttien kanssa ilman ongelmia
 • Riskitön 7 päivän rahat takaisin takuu
 • Yli 3000 serveriä 45 maassa
 • Edullinen hinta

Haitat

 • Nopea, mutta voisi olla nopeampi.
 • Ei sovellusten poissulkemista/sallittujen luetteloon lisäämistä.

Yleistietoa

Perustusvuosi

2009

Alustat

Android, iOS, Linux, MacOS, Windows

Kielet

chinese Deutch finnish Italian norwegian russian Spanish sweden

Sijainnit

Vietnam Venezuela USA United Arab Emirates Ukraine United Kingdom Turkey Thailand Taiwan Syria Switzerland Sweden Spain South Africa Slovenia Slovakia Singapore Serbia Saudi Arabia Russia Romania Puerto Rico Portugal Polynesia (French) Poland Paraguay Panama Pakistan Norway Nigeria New Zealand Netherlands Antilles Netherlands Morocco Mongolia Moldova Mexico Malta Malaysia Madagascar Macedonia Macau Luxembourg Lithuania Liechtenstein Latvia Kazakhstan Jordan Japan Italy Israel Isle of Man Ireland Indonesia India Iceland Hong Kong Guadeloupe (French) Greenland Greece Germany Georgia France Finland Egypt Denmark Czech Rep. Cyprus Croatia Costa Rica Colombia China Chad Canada Cambodia Bulgaria Brazil Bosnia-Herzegovina Belgium Bahamas Austria Australia Armenia Argentina Algeria Albania

Maksaminen

Laitteiden määrä

5

Servereiden määrä

29710

Asiakaspalvelu

24/7

Ilmainen kokeilu?

30 päivää

Erikoisominaisuudet

AES-256-GCM algorithm EUR Hide IP Kill Switch P2P Split tunneling

PIA Arvostelu

Lyhyesti PIA:sta

Private Internet Access tai lyhyemmin PIA on yksi tämän hetken suurimmista VPN-palveluista maailmanlaajuisilla markkinoilla. PIA:n perustaneella yhdysvaltalaisella London Trust Mediallatuleekin muutaman vuoden päästä täyteen 10 vuoden kokemus VPN-palveluiden alalla, sillä PIA otti ensiaskeleensa jo elokuussa 2010.

Vaikka kyseessä on suhteellisen edullinen ja varsin suorituskykyinen VPN-palvelin, kuuluu siihen myös hyvien puolten lisäksi muutamia kompastuskiviä. Vaikka PIA onkin tällä hetkellä yksi markkinoiden edullisimmista VPN-palveluista ja siltä löytyy jo useita tuhansia käyttäjiä ympäri maailmaa, riittävätkö sen tarjoamat ominaisuudet kattamaan jokaisen käyttäjän tarpeet? Tarkastelemme seuraavaksi tarkemmin PIA:n tarjoamia hyviä ja huonoja puolia.

PIA:n tuotteet

PIA:n tuotevalikoimasta löytyy tällä hetkellä kolme eri tarjouspakettia. Vaikka kyseessä on samoilla ominaisuuksilla valmisteltu palvelu, tässä tapauksessa kuukausittainen hinta riippuu täysin siitä, minkä paketin asiakas päättää valita. Perustilauksen hinta kuukausittain on 6,95 dollaria (ilman tarjousta alkuperäinen hinta 9,95 dollaria), mikä on moneen muuhun VPN-palvelimeen verrattuna varsin huokea hinta. Jos asiakas päättää ottaa vuoden mittaisen tilauksen, laskee tällöin kuukausittain maksettava hinta 6,95 dollarista vain 3,33 dollariin, toisin sanoen vain 39,95 dollaria vuodessa (ilman tarjousta alkuperäinen hinta 119,40 dollaria). Jos vuoden sopimus kuulostaa liian pitkältä, tarjotaan käyttäjälle mahdollisuus valita myös kuuden kuukauden sopimus, jonka aikana hinta on kuukaudessa 5,99 dollaria eli 35,95 dollaria puolessa vuodessa (ilman tarjousta alkuperäinen hinta 59,70 dollaria). Vuoden paketti on siis ehdottomasti kaikkein järkevin valinta, mutta myös kuukausipaketti ja puolen vuoden paketti tarjoavat joka tapauksessa yksiä markkinoiden kilpailukykykyisimmistä hinnoista.

PIA ei tarjoa käyttäjilleen ilmaista kokeilujaksoa, mutta käyttäjällä on mahdollisuus saada rahat takaisin 7 päivän kuluessa paketin lunastamisesta, jos hän ei syystä tai toisesta olekaan tyytyväinen palveluun. Tätä voisi siis omalla tapaa käyttää tuotteen testaamiseen, vaikka yhtiö siitä alussa veloittaakin. Maksu onnistuu yleisimpien luottokorttien lisäksi myös PayPalilla ja jopa Bitcoinilla, jos sinulta sellainen sattuu löytymään. PIA:n selkeitä plussia markkinoilla ovatkin sen kilpailukykyiset hinnat. 7 päivän rahat takaisin -takuu ei aivan yllä samalle tasolle kilpailijoiden tarjoaman standardin, 30 päivän rahat takaisin -takuun kanssa, mutta viikossa todennäköisesti ehtii samaan hieman käsitystä siitä, millainen palvelu PIA oikein on.

Lataus- ja lähetysnopeus

PIA:lta löytyy tällä hetkellä yli 3341 serveriä 32 maassa ympäri maailmaa, mikä tekee palvelusta kansainvälisesti todella laajan. Tällä hetkellä palvelimia löytyy Pohjoismaiden ja monien muiden Euroopan maiden (Suomi mukaan lukien) lisäksi muun muassa Yhdysvalloista, Iso-Britanniasta, Japanista ja Australiasta.

Yksi VPN-palvelimen tärkeimmistä ominaisuuksista on tietysti niiden latausnopeus ja siksi ennen minkä tahansa palvelimen tilaamista on tärkeää verrata, miten nopeaan yhteyteen VPN-palvelin todellisuudessa pystyy. Vaikka hinta on huokea, ei PIA:n tarjoama yhteys jää hitaaksi (hitaalla viittaamme tässä kontekstissa alle 20Mbit/s 100:sta). PIA on pärjännyt useissa eurooppalaisissa nopeustesteissä varsin hyvin, ja latausnopeuden (download) ja lähetysnopeuden (upload) keskinopeudet liikkuvat yleensä seuraavissa mitoissa:

 • Lähiservereillä: latausnopeus noin 60-80Mbit/s 100:sta ja lähetysnopeus 10-35Mbit/s 100:sta
 • Kaukoservereillä: 55-65Mbit/s 100:sta ja lähetysnopeus 5-25Mbit/s 100:sta (Yhdysvalloissa yhteydet ovat huomattavasti tehokkaampia kuin esimerkiksi Aasian servereillä)

PIA:n tarjoaman VPN-palvelimen käyttäminen ei siis tee nettiyhteydestä hermoja raastavan hidasta, vaikka hinta ei olekaan markkinoiden korkeimpia. PIA ei todennäköisesti ole paras valinta todella kovaan käyttöön, mutta satunnaiselle nettisurffaajalle se on varsin loistava vaihtoehto edulliseen hintaan.

Turvallisuus ja luotettavuus

PIA on tullut tunnetuksi vuosien varrella turvallisena ja luotettavana VPN-palvelimena, jonka tietovuodot ovat vähäiset – elleivät jopa olemattomat. Palvelu tarjoaa käyttäjilleen myös näppärän ”Killswitch” -toiminnon, joka suojaa yhteyden myös silloin, kun VPN-palvelin syystä tai toisesta heikentyy. Tämä on loistava pieni yksityiskohta ja käyttäjän yksityisyyttä turvaava toimenpide, joka auttaa pitämään liikenteen salattuna aina.

Huolimatta siitä, että VPN-palvelin itsessään on riittävä turvaamaan käyttäjän yhteyden, kannattaa VPN-palvelimen valinnassa aina kiinnittää huomiota myös palvelun tarjoamiin turvallisuusasetuksiin, joiden tarkoituksena on sekä parantaa käyttäjäkokemusta että antaa käyttäjälle mahdollisuuden säädellä yksilöllisiä turvallisuusominaisuuksia täysin omien tarpeittensa mukaisesti. Yllä mainitun Killswitch -toiminnon lisäksi PIA:n käyttäjät saavat käyttöönsä monipuolisia ​​vaihtoehtoja tietojen salaukseen, mainosten, seurantapalvelinten ja haittaohjelmien esto-ohjelman ”PIA MACE:n” sekä PPTP, OpenVPN ja L2TP/IPSec -protokollat.

Oletusasetukset käyttävät tietojen suojaukseen 128-bittistä salausta. 128-bittinen salaus on yleensä tällä asteikolla siedettävä, tosin ei paras mahdollinen. Asetukset on kuitenkin mahdollista vaihtaa myös 256-bittiseen salaukseen, jota pidetään tänä päivänä jo standardisoituna, hyvin turvallisena salauksena. Kokemusten myötä 256-bittinen salaus hidastaa kuitenkin yhteyttä jonkin verran enemmän, mutta toisaalta takaa käyttäjälleen vakaamman turvallisuusasteen. Jos käyttäjä kaipaa nopeampaa yhteyttä esimerkiksi torrentia (kyllä, PIA:n ominaisuuksiin kuuluu myös P2P, mikä käytännössä tarkoittaa sitä, että yhtiö tukee torrentia) tai elokuvien suoratoistoa varten, kannattaa tällöin oletusasetukset palauttaa, vaikkakin vain hetkeksi.

PIA on tullut tunnetuksi myös verifioituna ”no log” VPN-palveluna, eli toisin sanoen se ei tarkkaile eikä tallenna käyttäjien dataa ollenkaan, siinä missä toiset VPN-palvelimet yleensä pitävät kirjaa tietyistä tapahtumista, kuten asiakkaiden sisään- ja uloskirjautumista, jota käytetään enimmäkseen palveluiden laadun parantamiseksi. PIA:n mukaan ainoat tiedot, mitä käyttäjistä rekisterissä pidetään, ovat sähköpostiosoite ja maksutiedot. Varsin loistavaa!

Kaiken kaikkiaan PIA:n turvallisuus ja luotettavuus yltävät varsin hyviin tuloksiin, vaikka PIA MACE mainosten estäjänä ei olekaan niin tehokas monen muun VPN-palvelimen Adblock-ominaisuuksiin verrattuna. VPN-palvelin on turvallista käyttää niin Windowsin, Macin kuin Ubuntun järjestelmillä. Palvelun tulisi toimia moitteettomasti myös Android-laitteilla sekä iPadissa ja iPhonessa. Plussat siis PIA:lle luotettavuudesta ja turvallisuudesta.

Sijainti Yhdysvalloissa

Sijainti Yhdysvalloissa on PIA:lle ehdoton miinus monen plussan joukossa. Miksi näin on? Kuten moni jo varmaan osaakin aavistaa, Yhdysvalloista löytyy Eurooppaan verrattuna useita paljon ankarampia lakeja, jotka valvovat kansalaisten ja yritysten toimintaa kovalla otteella. Uutisoinnin mukaan Yhdysvaltain hallitus on esimerkiksi yrittänyt painostaa useita VPN-palveluita (PIA mukaan lukien) luovuttamaan tietoja käyttäjistään, vaikka onneksi ainakaan vielä palvelut eivät ole alistuneet tähän vaatimukseen.

Asiasta tuskin kannattaa huolestua ainakaan vielä, sillä PIA ylläpitää hyvin vähäisiä tietoja käyttäjistään. Yhdysvaltain kovan painostuksen vuoksi moni VPN:n käyttäjä kuitenkin pyrkii välttämään Yhdysvalloissa sijaitsevia VPN-verkkoja, ihan varmuuden vuoksi.

Erikoisuus

Hyvä yksityisyyden suoja

Players from sijainti
Kokeile tästä

Asiakaspalvelu

PIA:n asiakaspalvelun tavoitteleminen ei käy aivan käden käänteessä. Asiakaspalvelu ei ole myöskään käyttäjien keskuudessa saanut kovinkaan paljon tyytyväisyyttä aikaan ja asiakaspalvelun vastausajat näyttivät noudattavan Yhdysvaltain aikaa. Toisin sanoen, jos päätät Euroopassa lähettää aamulla viestiä, siihen todennäköisesti vastataan vasta illalla ja päinvastoin. Kätevästä 24/7-asiakaspalvelusta on tullut digitalisoituneessa nykymaailmassa jo lähes välttämätön osa yrityksen kuin yrityksen asiakaspalvelua, ja sen puuttuminen tuo PIA:lle ison miinuspisteen.

Asiakaspalvelijan tavoittaminen on jokseenkin haastavaa ja hidasta, sillä käyttäjän tulee täyttää nettisivujen kautta yhteydenottolomake, johon vastataan – silloin kuin siihen vastataan. Pienen plussan PIA kuitenkin saa laajasta ja kattavasta UKK-osiostaan (englanniksi), josta todennäköisesti löydät vastauksen ennen kuin sinun tarvitsee alkaa täyttämään turhauttavaa yhteydenottolomaketta ja odottamaan hitaanpuoleista vastausta.

Yhteenveto

PIA:n tarjoama kattavuus Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa painii lähes samassa luokassa monen kalliimman vaihtoehdon kanssa, mikä tekee siitä erittäin kilpailukykyisen ja mikä parasta, edullisen vaihtoehdon satunnaiseen käyttöön. Sekä lataus- että lähetysnopeudet ovat pärjänneet tehokkaalla nettiyhteydellä testattuna loistavasti, vaikka käyttäjätyytyväsyys vaihtelee jonkin verran serveristä riippuen. Myös PIA:n edullisin vuosipaketti, vain 3,33 dollarin kuukausimaksulla, on mitä loistavin valinta.

Vaikka asiakaspalvelun tehokkuus ei pärjää arvostelussa, tuovat PIA:lle suurta plussaa sen käyttämät salausmenetelmät ja monipuoliset protokollat, joiden avulla käyttäjä pystyy surffailemaan netissä turvallisesti ja yksityisesti. Pientä huolta tässä vaiheessa aiheuttaa kuitenkin sen sijainti Yhdysvalloissa, mutta hallituksen kovasta painostuksesta huolimatta PIA ei ole vielä luovuttanut tietoja käyttäjistään – eikä sillä edes ole tietoja luovutettavaksi!

Jos etsit käyttöösi edullista, mutta verifioitua ja vakaata palvelua, voi PIA olla siihen varteenotettava vaihtoehto. Jos taas etsit käyttöösi hieman suuremman kaliiperin palvelua, kannattaa tällöin mieli pitää avoimena myös muille (erityisesti Euroopassa) sijaitseville vaihtoehdoille.

+ Edullisuus
+ Monipuoliset serverit sekä Euroopassa että Pohjois-Amerikassa
+ Korkeatasoiset turvallisuusprotokollat
+ Tukee torrentia
+ Käyttäjän yksityisyyttä arvostetaan
– Hidas ja aikaansaamaton asiakaspalvelu
– Sijainti Yhdysvalloissa

Pekka Miettinen

Sisältövastaava

Me VPNGorillalla elämme ykstyisyydelle, sekä meidän että teidän. Etsimme tärkeimmät tiedot ja käymme läpi VPN palveluiden tärkeimmät yksityiskohdat ja ominaisuudet, sekä alan tulevaisuuden näkymiä. Näin saamme muodostettua holistisen kuvan erilaisista VPN palveluista. Intohimomme on tuoda esiin kaikista keskeisimmät VPN uutiset ja palvelut pinnalle, jotta jokaiselle löytyisi sopiva VPN palvelu juuri omaan elämäntilanteeseen. Löytääksesi sopivan VPN:n itsellesi tsekkaa meidän uutiset ja arvostelut VPN palveluista.

Kirjoittaja

PIA Arvostelut käyttäjiltä

Palvelua ei ole vielä arvosteltu. Ole ensimmäinen!

Oletko kokeillut palvelua PIA?

Arvostele VPN Asteikolla 1-5

Samanlainen Palvelu

ExpressVPN

Markkinajohtaja

Kokeile tästä
blufvpn-logo-

Tuore ja Turvallinen

Kokeile tästä
NordVPN logo

Todella nopea ja turvallinen

Kokeile tästä

Erikoisuus

Hyvä yksityisyyden suoja

4.4