Ilmainen VPN – Parhaat ilmaiset VPN-palvelut

VPN-palvelut ovat puhuttaneet internetin käyttäjiä jo useamman vuoden ajan. Monelle on myös tullut yllätyksenä, miten jokainen klikkaus, jonka verkossa teemme, jättää jäljen, ja jota on vaikeaa – ellei lähes mahdotonta poistaa. Nämä jättämämme jäljet eivät houkuttele keskuuteemme pelkästään mainostajia ja muita kaupustelijoita, vaan kyseinen tieto on osoittautunut myös mittaamattoman arvokkaaksi markkinatavaraksi urkkijoille, hakkereille ja muille kyberrikollisille.

Omien tietojen ja jopa identiteetin suojaaminen verkossa on kasvanut tänä päivänä suureksi liiketoiminnaksi, joihin monet ovat valmiita panostamaan myös rahallisesti. Onneksi tavallisen netinkäyttäjän ei tarvitse miettiä enää kahteen kertaan jokaista askeltaan, sillä mukaan kuvioihin on astunut Virtual Private Network eli lyhyemmin sanottuna VPN.

ilmaiset vpn-palvelut

VPN-palveluiden kysyntä on kasvattanut myös tarjontaa, ja tänä päivänä niiden valtavasta valikoiman merestä löytyy kymmeniä, ellei jopa satoja eri vaihtoehtoja – toiset ilmaisia ja toiset taas maksullisia. Hyvästä VPN-palvelusta saa yleensä pulittaa vähintään muutamia euroja kuukaudessa; siinä missä edullisempien palveluiden hinnat liikkuvat viidessä kuudessa eurossa, kalleimmista paketeista saa valmistautua maksamaan jopa tuplasti enemmän. On kuitenkin ymmärrettävää, että kaikki eivät tästä palvelusta halua maksaa – ainakaan aluksi, ja näin ollen tälle asiakaskunnalle on tuotu markkinoille myös maksuttomia vaihtoehtoja. Ennen kuin keskitymme tarkemmin ilmaisiin VPN-palveluihin, kertaamme ensin VPN-palvelun ominaisuuksia ja miten se käytännössä toimii.

 

Mitkä ovat parhaat ilmaiset VPN-palvelut?

Löydät alapuolelta tiivistetyn listan parhaista ilmaisista VPN-palveluista. Voit tutustua  tarkemmin ilmaisten VPN-palveluiden arvosteluihin ja tietoihin jatkamalla artikkelin lukemista.

Hotspot Shield – 1 ilmainen USA serveri ja 500 Mt dataa per päivä

Windscribe – 10 gigaa dataa kuukaudessa ja rajattomasti yhteyksiä

TunnelBear – 500 Mt dataa kuukaudessa

ProtonVPN – 3 ilmaista serveriä ilman datarajoitusta

Hide.me – 5 ilmaista serveriä ja 2 gigaa dataa kuukaudessa

 

Parhaat ilmaiset kokeilujaksot

Cyberghost – 1 päivän ilmainen VPN kokeilu

SaferVPN – 1 päivän ilmainen VPN kokeilu

PrivateVPN – 7 päivän ilmainen VPN kokeilu

HMA – 7 päivän ilmainen VPN kokeilu

CactusVPN – 1 päivän ilmainen VPN kokeilu

SurfShark – 30 päivän kokeilu ja rahat takaisin -takuu

VyprVPN – 30 päivän kokeilu ja rahat takaisin -takuu

NordVPN – 30 päivän kokeilu ja rahat takaisin -takuu

ExpressVPN – 30 päivän kokeilu ja rahat takaisin -takuu

 

Ilmaiset VPN-palvelut

VPN-palvelun asentaminen tarjoaa tänä päivänä maksimaalista turvaa lähes laitteelle kuin laitteelle. Oman yksityisyyden suojaaminen, ulkoisten riskitekijöiden uhka ja alati kasvavat (ja nerokkaammat) kyberrikolliset ovat nostaneet VPN-palvelut ajankohtaiseksi teemaksi, josta puhutaan ja paljon. Kyseisestä palvelusta onkin tullut muutaman viimeisen vuoden aikana jopa itsestään selvä osa monen netinkäyttäjän henkilökohtaista tietoturvaa, eikä senkään pitäisi yllättää, että ilmaiset VPN-palvelut ja niiden tarjoamat ilmaiset kokeilujaksot ovat myös kasvattaneet suosiotaan.

Vaikka VPN-palveluiden tuoma yksityisyys jo merkitsee paljon, niiden painoarvoa lienee kasvattanut entisestään yksi tietty ominaisuus, jonka vuoksi miljoonat käyttäjät hyödyntävät sitä tänäkin päivänä. Puhumme tietysti lähes rajattomasta sijainnin muuttamisesta, jonka ansiosta maakohtaisella estolla eli geoblokkauksella suojatut palvelut voidaan tuoda vapaasti omaan käyttöön. Lisäksi VPN-palvelut ovat mahdollistaneet anonyymin torrentin käytön, ja kaikki tämä yhdessä on johtanut siihen, että myös VPN-palveluiden ilmaisversioista on tullut kysyttyä tavaraa alan markkinoilla.

Tulet löytämään tältä sivulta kattavan listauksen VPN-palveluiden tarjoamista ilmaisista vaihtoehdoista ja kokeilujaksoista. Testasimme kaikista ilmaisversioista noin tusinan, ja arvioimme niiden ominaisuuksien ja yhteysnopeuksien lisäksi sitä kapasiteettiä ja kokonaisvaltaista käyttäjäkokemusta, jonka tarkoituksena on turvata käyttäjän yksityisyys verkossa ilman, että palveluun tarvitsisi sijoittaa euroakaan.

Jos haet jo tässä vaiheessa yksiselitteistä vastausta siihen, kannattaako ilmainen VPN-palvelu, joudumme valitettavasti kertomaan, että kysymykseen ei löydy yhtä ja oikeaa vastausta. Ilmaisen VPN-palvelun ideana ei ole vastata maksullisen version laatua, mutta jos viime kädessä etsit kyseistä palvelua satunnaiseen netin käyttöön ilman, että sen asettamat rajoitukset sinua erityisesti häiritsisivät, voimme kertoa jo varsin varmasti, että monet alla olevista ilmaisista VPN-palveluista voivat täyttää juuri nämä kriteerit.

Parhaat ilmaiset VPN-palvelut

Hotspot Shield 

Hotspot Shield

Hotspot Shield Free VPN on useaan otteeseen rankattu monien käyttäjien keskuudessa yhdeksi laadukkaimmista ilmaisista VPN-palveluista. Hotspot Shieldin ilmaisversio lupaileekin heti etusivullaan huippunopeita yhteyksiä sekä armeijaluokan salausta, mikä taas varmistaa samalla sekä turvallisen että mutkattoman käyttäjäkokemuksen. Nopeustesteissä yhteydet toimivat hyvin sekä lähi- että kaukoservereillä, vaikka kyseessä olikin ilmaisversio. Hotspot Shield Free VPN on lisäksi yhteensopiva tunnetuimpien käyttöjärjestelmien kanssa, se ei kerää käyttäjistään lokitietoja ja tarjoaa live-chatin lisäksi asiakaspalvelua sähköpostin ja kattavien käyttöoppaiden kautta.

Turvallista netissä surffailua pääsee harrastamaan jopa viidellä laitteella samaan aikaan, mutta ilmaisversion suppea datan määrä tuo käyttökokemukseen pieniä mutkia. Ilmaisversio tarjoaa nimittäin käyttäjilleen päivittäin vain 500 Mt dataa, mikä tekee kuukaudessa noin 15 gigaa. Vaikka tämä datan määrä onkin muodostunut ilmaisversioiden standardiksi, ei tämä määrä riitä esimerkiksi Netflixin, HBO:n tai muiden suoratoistopalveluiden striimaamiseen saatika torrentien lataamiseen. Loistava armeijatason salaus ja mukavan nopeat yhteysnopeudet takaavat kuitenkin sen, että käyttäjän yksityisyys netissä on turvattu. Käyttäjä saa myös tottua mainosten katseluun, sillä Hotspot Shieldin ilmaisversiota (kuten monia muitakin) rahoitetaan mainosten avulla.

Nopeiden yhteyksien ja laadukkaan turvallisuusprotokollan lisäksi Hotspot Shield Free tarjoaa hyvin käyttäjäystävällisen kokemuksen, sillä sekä sen mobiiliversio että tietokoneelle ladattava versio ovat helppjo käyttää.

Serverien lukumäärä: Ei määritetty (maksullisessa versiossa yli 3 200 serveriä)
Serverien sijainnit: Ei määritetty (maksullisessa versiossa yli 70 maassa)
Tuettujen laitteiden enimmäismäärä: Ei määritetty
Osoite:
Tuetut alustat: Windows – Android – macOS – iOS – Chrome

Plussat
 • Helppo käyttää
 • Armeijaluokan suojaus
 • Ei pidä asiakkaistaan lokia
 • Nopeat yhteydet
 • Pitkään alalla toiminut ja luotettava palvelu
Miinukset
 • Ilmaisversio takaa vain 500 Mt ilmaista dataa päivittäin
 • Pienen datamäärän ansiosta ei sovi torrentien lataamiseen tai suoratoistopalveluiden toistamiseen

 

Windscribe

Windscribe

Windscriben tarjoama jo varsin standardiksi kasvanut datakiintiö (ilmaisversiossa noin 10 gigaa kuukaudessa) ei välttämättä komeile määrällään, mutta tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia lisägigojen tienaamiseen. Näiden 10 gigan lisäksi ilmaiskäyttäjät voivat nimittäin kerryttää twiittaamalla palvelusta myös ylimääräiset 5 gigaa, mikä on ensinnäkin yhtiöltä loistava mainoskikka ja toiseksi, mainio tarjous myös asiakkaille. Twiittaamisen lisäksi käyttäjät voivat ansaita lisää gigoja jokaisesta uudesta asiakkaasta, joita he ovat suositelleet kyseisen palvelun piiriin.

On yllättävää nähdä, miten paljon erilaisia ominaisuuksia Windscribeen on todellisuudessa sisällytetty, sillä sekä sen maksulliseen että ilmaiseen versioon kuuluu laaja turvallisuusprotokolla niin armeijatason suojauksesta aina mainosten ja haittaohjelmien estotyökaluun R.O.B.E.R.T:iin. Lisäksi sivuilta löytyy selkeä ja kattava tietosuojaseloste, joka antaa heti ymmärtää, ettei Windscribe ylläpidä asiakkaistaan minkäänlaista lokia.

Windscribe on yksinkertainen ja helppo käyttää sekä mobiililla että tietokoneen työpöytä-versiolla. Laitteelle ladattavasta kevyestä ohjelmasta löytyy sulava ja nopea käyttöliittymä sekä kattavat ja helposti ymmärrettävät asennusoppaat ja tietysti live-chat. Käyttäjätilin luominen on myös todella nopeaa, sillä kirjautuakseen sisään uusien käyttäjien tulee vain luoda salasana ja sähköpostiosoite, mikä sekin on valinnaista vaikkakin suositeltavaa, sillä salasanan unohtuessa tilille tulee tunnistautua sähköpostin kautta. Ainoan miinuspisteen Windscribe saa rajallisesta datan määrästä, joka ei riitä esimerkiksi Netflixin katseluun sekä yhteysnopeuksien epätasaisesta laadusta, joka voi vaihdella esimerkiksi lähi- ja kaukoserverien välillä merkittävästi.

Serverien lukumäärä: Ei määritetty
Serverien sijainnit: 10 maassa (maksullisessa versiossa yli 60 maassa)
Tuettujen laitteiden enimmäismäärä: Ei määritetty
Osoite: www.windscribe.com
Tuetut alustat: Windows – macOS – iOS – Android – Chrome – Firefox – Chrome – Linux

Plussat
 • Monipuoliset mahdollisuudet ilmaisten lisägigojen ansaitsemiseen
 • Armeijatason suojaus ja monipuoliset ominaisuudet
 • Ei pidä asiakaslokia
 • Käyttäjäystävällinen
 • Live-chat
Miinukset
 • Yhteysnopeudet vaihtelevat paljon serveristä toiseen
 • Ilmaisversiossa hyvin rajallinen määrä dataa, joka ei käytännössä riitä esimerkiksi videoiden katseluun tai torrentien lataamiseen
Kokeile Windscribeä

 

TunnelBear

Tunnelbear

TunnelBearin karhumainen ulkonäkö saattaa hämätä aluksi, mutta jo muutaman käyttökerran jälkeen palvelu antaa ymmärtää, että kyseessä on tietoturva-alan jättiläisen McAfeen alaisuudessa toimiva ammattimainen ja alansa taitava laadukas palvelu, myös ilmaisine versioineen. TunnelBear tarjoaa asiakkailleen hyvin rajallisen 500 Mt datakaton kuukaudessa, joka ei valitettavasti riitä alkuunkaan Netflixin toistoon tai torrentien lataamiseen. Vaikka twiittaamalla palvelusta voi ansaita näppärästi ylimääräinen gigatavun vapaaseen käyttöön, viime kädessä TunnelBearin tarjoama datamäärä on niin rajallinen, että houkutus maksulliseen versioon vaihtamiseen on suuri; varsinkin, kun palvelun edullisin versio todella kattavilla ominaisuuksilla maksaa vain vajaat 5 dollaria kuukaudessa vuoden sopimuksella.

Ilmaisversio kuitenkin toimii, sitä ei sovi kieltää. Nopea ja tehokas asiakaspalvelu, tiukat turvallisuusprotokollat ja armeijatason suojaus takaavat sen, että TunnelBearin ilmainen VPN versio sopii enemmän kuin hyvin satunnaiseen verkossa surffailuun. Lisäksi uuden ja päivitetyn tietosuojakäytäntönsä mukaan TunnelBear kerää asiakkaistaan entistä vähemmän tietoa, vaikka varsinaista asiakaslokia ei palvelun osalta ole koskaan aikaisemminkaan pidetty.

Todella sulava ja käyttäjäystävällinen käyttöliittymä sopii loistavasti myös niille, jotka eivät ole tottuneita käyttämään tietokonetta tai muuta mobiililaitetta, ja verkossa surffailukin onnistuu mukavasti useamman maan eri serverillä. Yhteysnopeudet ovat ilmaisessa versiossa yllättävän laadukkaita ja toimivat tasapuolisesti sekä lähi- että kaukoservereillä.

Serverien lukumäärä: Ei määritetty
Serverien sijainnit: Yli 20 maassa
Tuettujen laitteiden enimmäismäärä: Ei määritetty
Osoite: www.tunnelbear.com
Tuetut alustat: Windows – macOS – iOS – Android – Chrome – Firefox – Opera

Plussat
 • Helppo käyttää
 • Ei pidä asiakaslokia
 • Myös ilmaisversio tarjoaa hyvät yhteysnopeudet
 • Armeijatason salaus
 • Ei mainoksia
 • Tehokas asiakaspalvelu
Miinukset
 • Ilmaisessa versiossa yksi markkinoiden suppeimmista datakatoista
 • Pieni datamäärä ei sovi torrentien lataamiseen tai suoratoistopalveluiden käyttöön
Kokeile TunnelBearia

 

ProtonVPN Free

ProtonVPN

Vaikka ProtonVPN on yksi niistä monista VPN-palveluntarjoajista, jotka tarjoavat ilmaisen versionsa lisäksi laadukkaamman maksullisen version, ei ensisilmäyksellä palvelun ilmainen VPN versio jää kovinkaan paljoa jälkeen. Ensimmäiseksi onkin mainittava, että ProtonVPN Freen tarjoamalla maksuttomalla paketilla ei ole lainkaan datakattoa. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että käyttäjä saa surffailla verkossa turvallisesti rajattomalla datalla vaikka vuorokauden ympäri.

Vaikka tämä ilmainen VPN versio on rajattomalla datallaan todella houkutteleva vaihtoehto, sisältyy siihen loogisesti tiettyjä rajoituksia, kuten yhden laitteen enimmäismäärä sekä serverien sijainti vain kolmessa eri maassa. Lisäksi yhteydet näillä kolmen maan serverillä valitettavasti takkuilevat jonkin verran, sillä yhteysnopeuksien prioriteetit on oikeutetusti suunnattu maksaville asiakkaille. Rajaton datakatto ei myöskään tue tasapuolisesti suoratoistopalveluiden striimausta eikä torrentin laatua, vaikka taasen nämä palvelut toimivat ongelmitta maksullisessa versiossa. Tämä on toki ymmärrettävää, sillä näiden rajoitusten kautta käyttäjiä houkutellaan vaihtamaan maksullisen version pariin. Jos nämä edellä mainitut rajoitukset eivät kuitenkaan haittaa, on ProtonVPN Free varsin mainio valinta rajattoman datansa ansiosta esimerkiksi ensimmäiseksi VPN-palveluksi jopa säännölliseen käyttöön.

ProtonVPN Free tarjoaa lisäksi helppokäyttöisen ja sulavan käyttöliittymän, joka toimii loistavasti sekä mobiililla että tietokoneen työpöydällä ja vieläpä täysin ilman mainoksia. Helppokäyttöisyyden lisäksi ProtonVPN:n ilmaisversio suojaa käyttäjän internet-yhteyden asiaan kuuluvalla ja kivenkovalla turvallisuusprotokollalla ja näin varmistaa, että käyttäjän tiedot ovat turvassa sekä nyt että tulevaisuudessa.

Serverien lukumäärä: Ei määritetty
Serverien sijainnit: 3 maassa (maksullisessa versiossa yli 30 maassa)
Tuettujen laitteiden enimmäismäärä: 1 laite
Osoite: www.protonvpn.com
Tuetut alustat: Windows – macOS – Linux – iOS – Android

Plussat
 • Rajaton määrä dataa kuukaudessa
 • Saumaton turvallisuusprotokolla ja monipuoliset ominaisuudet
 • Ei ylläpidä asiakaslokia
 • Helppo käyttää
 • Ei mainoksia
Miinukset
 • Servereitä vain kolmessa eri maassa
 • Takkuilevat yhteysnopeudet
 • Asiakastuessa hieman parantamisen varaa
Kokeile ProtonVPN

 

Hide.me

Hide.me

Ulkonäöltään yksinkertainen, mutta jo alalla pitkään toiminut Hide.me tarjoaa käyttäjilleen yhden markkinoiden suppeimmista datakatoista. Ilmaisversion käyttäjät saavat käyttöönsä kuukaudessa dataa vain noin 2 gigan edestä, mikä toimii hyvin satunnaisessa käytössä, mutta ei ole juurikaan suositeltavaa päivittäiseen käyttöön. Pieni datamäärä ei myöskään sovellu torrentien lataamiseen taikka kykene pyörittämään Netflixin, HBO:n tai Viasatin kaltaisia suoratoistopalveluita.

Vaikka datakatto on hyvin rajallinen ja servereitäkin on tarjolla ilmaisessa versiossa vain viidessä eri maassa (ja vain yksi näistä servereistä sijaitsee Euroopassa), yltävät myös ilmaisen version tarjoamat yhteysnopeudet varsin loistaviin lukemiin. Lisäksi Hide.me:n tiukka tietosuojakäytäntö lupaa, että asiakkaista ei pidetä lokia, eikä heidän tietojaan luovuteta kolmansille osapuolille.

Hide.me:n tarjoama ilmainen VPN versio on silminnähden rajallinen, mutta tämä ei tarkoita sitä, että ilmaiskäyttäjät olisi unohdettu kokonaan. Sen lisäksi, että kyseisen VPN-palvelun turvallisuusprokotollat ja yhteysnopeudet ovat kunnossa, myös ilmaisversion käyttäjät saavat nauttia vuorokauden ympäri auki olevasta asiakaspalvelusta. Lisäksi ohjelman käyttöliittymä on sulava, se sopii yhteen lähes kaikkien markkinoilla olevien alustojen kanssa, eikä se sisällä ollenkaan mainoksia.

Serverien lukumäärä: Ei määritetty
Serverien sijainnit: 5 maassa (maksullisessa versiossa yli 50 maassa)
Tuettujen laitteiden enimmäismäärä: 1 laite
Osoite: www.hide.me
Tuetut alustat: Windows – macOS – Linux – iOS – Android – Google Chrome – Firefox – Windows Phone – Amazon Fire Os

Plussat
 • Helppo käyttää
 • Ei mainoksia
 • Ei pidä asiakaslokia
 • Nopeat yhteydet
 • Vahva salaus
 • Live-chat
Miinukset
 • Ilmaisversio rajoitettu vain yhteen laitteeseen ja servereitä löytyy vain viidestä eri maasta
 • Hyvin rajallinen määrä dataa kuukaudessa
 • Datamäärä ei riitä tukemaan suoratoistopalveluita tai torrentia
Kokeile Hide.me

 

Parhaat ilmaiset kokeilujaksot

Vaikka markkinoiden täysin (ja aina) ilmaiset VPN-palvelut ovat rajallisia, on niiden rinnalle noussut lähes yhtä varteenotettavaksi vaihtoehdoksi maksullisten versioiden tarjoamat ilmaiset kokeilujaksot, joiden aikana käyttäjä pääsee tunnustelemaan tarkemmin, miltä premium-tason palvelu voi tuntua. Vaikka nämä ilmaiset kokeilujaksot eivät yleensä kestä kuin päivästä maksimissaan viikkoon, tarjoavat esimerkiksi kaikki alla mainitut VPN-palvelut 30–45 päivän rahat takaisin -takuun, jonka aikana käyttäjä voi vapaasti irtisanoa tilauksensa annetun aikarajan sisällä ja näin saada vielä rahansa takaisin. Tuona aikana käyttäjä voi siis käytännössä nauttia vapaasti kaikista palvelun tarjoamista premium-tason ominaisuuksista, olivat kyseessä sitten huippuluokan yhteysnopeudet, sadat serverit ympäri maailmaa tai rajaton määrä dataa.

Cyberghost – 1 päivän ilmainen VPN kokeilu

Cyberghost

Hinnat:

 • Kolmen vuoden sopimuksella 2,75 dollaria kuukaudessa (sisältää kaksi ilmaista kuukautta)
 • Vuoden sopimuksella 5,99 dollaria kuukaudessa
 • Kuukausittain veloitettavalla sopimuksella 12,99 dollaria

Mainitsemisen arvoiseksi ominaisuudeksi nousee Cyberghostin armeijatason suojauksen, HTTPS-uudelleenohjauksen sekä tehokkaan mainosten ja haittaohjelmien eston lisäksi erikoistunut tehtäväperusteinen käyttöliittymä, joka auttaa ohjaamaan käyttäjän oikeille servereille esimerkiksi sen mukaan, millaisia suoratoistopalveluita käyttäjä halua katsella. Toisin kuin monissa muissa palveluissa, Cyberghostin käyttäjien ei siis tarvitse tuhlata aikaa juuri sen oikean serverin löytämiseen, joka onnistuu kiertämään esimerkiksi Netflixin asettaman geoblokkauksen.

Vaikka vuoden ja kolmen vuoden sopimuksella hinta on todella kilpailukykyinen, kuukauden hinta voi tuntua hieman kirpeältä. Hinnoittelu tarjoaa kuitenkin hyvää vastinetta, sillä loistavan turvallisuusprotokollan lisäksi ohjelmistoa ja asetuksia on helppo säätää ja yhteysnopeudet ovat erityisesti lähiservereillä paikoin jopa todella tehokkaita. Harmillisesti näistä attribuuteista ei kuitenkaan pääse nauttimaan ilmaiseksi kuin 24 tunnin ajan, jonka jälkeen käyttäjän on siirryttävä maksulliseen versioon. Plussaa tilanteeseen onneksi tuo ruhtinaallinen 45 päivän rahat takaisin -takuu (kuukausittain veloitettavassa hinnassa 14 päivän takuu), jonka aikana käyttäjä voi perua tilauksensa vapaasti.

Serverien lukumäärä: Yli 5 500
Serverien sijainnit: Yli 90 maassa
Tuettujen laitteiden enimmäismäärä: 7 laitetta
Osoite:
Tuetut alustat: Windows – macOS – Linux – iOS – Android – Android TV – Google Chrome – Firefox – Fire Stick – Linux – Reittimet

Plussat
 • Monipuoliset ominaisuudet ja armeijatason suojaus
 • Ei pidä asiakaslokia
 • Tehokkaat yhteysnopeudet monipuolisilla servereillä
 • Tukee torrentteja ja Netflixiä
 • Tehokas asiakaspalvelu ja live-chat
 • 45 päivän rahat takaisin -takuu
Miinukset
 • Hieman monimutkaista käyttää
 • Ilmainen VPN kokeilujakso kestää vain 24 tuntia

 

SaferVPN – 1 päivän ilmainen VPN kokeilu

SaferVPN

Hinnat:

 • Kolmen vuoden sopimuksella 2,50 dollaria kuukaudessa
 • Vuoden sopimuksella 5,49 dollaria kuukaudessa
 • Kuukausittain veloitettavalla sopimuksella 12,95 dollaria

Tunnetussa Nine Eyes -allianssin jäsenvaltiossa Israelissa päämajaansa pitävä SaferVPN voi aluksi nostattaa mielessä kysymyksiä, mutta selkeä tietosuojakäytäntö ja tiukka linja asiakkaiden yksityisyyden suojaamisessa saavat nämä kysymykset ainakin osittain hälvenemään. Tämän lisäksi SaferVPN:n tarjoama monimuotoinen turvallisuusprotokolla armeijatason suojauksineen ja automaattisine kill switch -toimintoineen varmistaa, että käyttäjän tiedot ovat todellakin turvassa.

Servereitä pääsee kokeilemaan yli 30 eri maassa, joista esimerkiksi Yhdysvaltojen serverit ovat todistetusti kyenneet ohittamaan Netflixin asettaman jo varsin kehittyneen geoblokkauksen. Yhteysnopeudet toimivat lähiservereillä hyvin, mutta kaukoservereillä videoiden puskurointia saa varautua odottelemaan silloin tällöin. Valitettavasti näistä ominaisuuksista ei pääse nauttimaan kuin 24 tunnin ajan, jonka jälkeen koeversio voidaan vaihtaa maksulliseen versioon, jonka kuukausittain veloitettava hinta voi olla hieman suolainen, jos palveluun ei haluta sitoutua vuoden ajaksi. Onneksi mukaan kuitenkin tulee varsin avokätinen 30 päivän rahat takaisin -takuu, jonka aikana käyttäjä todennäköisesti ehtii tutustua kunnolla palvelun laatuun päättääkseen, tarjoaako se todella rahoille vastinetta.

Serverien lukumäärä: Yli 700
Serverien sijainnit: Yli 35 maassa
Osoite: www.safervpn.com
Tuettujen laitteiden enimmäismäärä: Ei määritetty

Tuetut alustat: Windows – macOS – Linux – iOS – Android – Google Chrome – Firefox

Plussat
 • Monipuoliset ominaisuudet ja armeijatason suojaus
 • Ei pidä asiakaslokia, vaikka sijainti onkin Israelissa
 • Laaja valikoima servereitä yli 35 eri maassa
 • Tukee torrentteja ja Netflixiä
 • 30 päivän rahat takaisin -takuu
 • Live-chat
Miinukset
 • Ilmainen VPN kokeilujakso kestää vain 24 tuntia
 • Yhteysnopeudet kaukoservereillä hieman heikompia, mikä voi johtaa videoiden puskurointiin
Kokeile SaferVPN

 

PrivateVPN – 7 päivän ilmainen VPN kokeilu

PrivateVPN

Hinnat:

 • 37 kuukauden sopimuksella 1,95 dollaria kuukaudessa (tarjous, alkuperäinen hinta on 12 kuukaudelta)
 • Kolmen kuukauden sopimuksella 3,75 dollaria kuukaudessa
 • Kuukausittain veloitettavalla sopimuksella 5,48 dollaria

Ruotsista lähtöisin oleva PrivateVPN on ehtinyt kasvattaa viimeisten vuosien aikana tunnettavuuttaan pohjoismaalaiseen tapaan tehokkaana, turvallisena ja vakaana VPN-palveluna, joka auttaa todella pitämään automaattisen kill switch -toimintonsa, sisäänrakennetun vuotosuojauksensa sekä 2048-bittisen armeijatason salauksensa ansiosta käyttäjänsä turvassa verkossa piileviltä uhkilta.

PrivateVPN:n tarjoamat monipuoliset ominaisuudet sopivat loistavasti sekä tavallisille käyttäjille että niille, jotka hakevat VPN-palvelulta hieman enemmän. Kuuden laitteen samanaikainen yhdistäminen yli 60 eri maassa sijaitsevaan serveriin on lisäksi suuri plussa. Yhteysnopeudet toimivat erityisesti lähiservereillä (kiitos palveluntarjoajan sijainnin naapurimaassamme) loistavasti, mutta esimerkiksi jo päänsäryksi asti kasvanutta Netflixin geoblokkausta serverit onnistuivat kiertämään todella heikosti, elleivät jopa ollenkaan.

Palvelua pääsee testaamaan täysin ilman oman rahan sijoittamista 7 päivän ajan ja ilmaista hupia löytyy rahat takaisin -takuun siivellä vielä 30 päivän ajaksi. Tämä on mukava lisä, sillä tämän tarjouksen avulla palvelun laatuun ja ominaisuuksiin tutustuminen käy ilman kiireitä tai pelkoa omien rahojen menetyksestä.

Serverien lukumäärä: Yli 100
Serverien sijainnit: Yli 60 maassa
Tuettujen laitteiden enimmäismäärä: 6 laitetta
Osoite: www.privatevpn.com
Tuetut alustat: Windows – macOS – Linux – iOS – Android – Kodi – Reittimet

Plussat
 • Armeijatason suojaus
 • Ei pidä asiakaslokia
 • Lähiservereiden yhteysnopeudet todella hyvät
 • Tukee torrentia
 • 7 päivän ilmainen VPN kokeilujakso ja 30 päivän rahat takaisin -takuu
 • Markkinoiden kilpailukykyisimmät hinnat
Miinukset
 • Ongelmia Netflixin kanssa
 • Yhteyden ottaminen asiakaspalveluun voi viedä aikaa
Kokeile PrivateVPN

 

HMA – 7 päivän ilmainen VPN kokeilu

HMA

Hinnat:

 • Kolmen vuoden sopimuksella 3,69 euroa kuukaudessa (tarjous voimassa vain rajoitetun ajan)
 • Vuoden sopimuksella 5,99 euroa kuukaudessa
 • Kuukausittain veloitettavalla sopimuksella 10,99 euroa

HMA eli HideMyAss (hauskasi käännettynä piilota takapuoleni) sopii erityisesti niille käyttäjille, jotka hakevat VPN-palvelultaan servereitä ympäri maailmaa. Yli 760 serverin joukosta löytyy jopa 320 eri sijaintia yli 190 eri maassa. Tämä taas tarkoittaa käytännössä sitä, että HMA on tällä lukemallaan markkinoiden laajin, sillä mehän tiedämme, että koko maailmasta löytyy yhteensä 195 maata. Tässä mielessä moni voisi odottaa, että määrä korvaisi laadun, mutta positiivisena yllätyksenä tulee mukavasti se seikka, että yhteysnopeudet toimivat hyvin sekä lähi- että kaukoservereillä. Lisäksi palvelu on testattu toimivasti muun muassa Yhdysvaltojen Netflixissä sekä Amazon Primen ja Hulun valikoimassa.

Laitteelle ladattavan ohjelman ulkomuoto voi jakaa mielipiteitä kahtia, sillä sen pelkistetty ulkonäkö voi olla tylsä ja yksipuolinen, mutta toisaalta suurta plussaa HMA saa jaettu tunneli -ominaisuudesta, IP-osoitteen vaihdosta sekä täysin suomenkielisistä sivuista. Lisäksi palvelua pääsee testaamaan täysin ilmaiseksi jopa 7 päivän ajan, jonka jälkeenkin rahat voi saada takaisin ruhtinaallisen 30 päivän rahat takaisin -takuun kautta.

Monipuoliset serverit, suomenkielinen sivusto ja tehokkaat yhteysnopeudet eivät välttämättä kuitenkaan riitä, sillä HMA:n ehdottomaksi heikkoudeksi lukeutuu sen sijainti Nine Eyes -allianssin jäsenvaltiona tunnetuksi tulleessa Iso-Britanniassa, jonka valvontalait ovat myös VPN-palveluiden kohdalla todella tiukat. Lisäksi puutoksia löytyy moniin muihin VPN-palveluihin verrattuna HMA:n ei niin täydellisestä turvallisuusprotokollasta, johon ei kuulu esimerkiksi kaiken kattavaa kill switch -toimintoa tai suojausta DNS-vuotoja vastaan.

Serverien lukumäärä: Yli 700
Serverien sijainnit: Yli 190
Tuettujen laitteiden enimmäismäärä: 5 laitetta
Osoite:
Tuetut alustat: Windows – macOS – Linux – iOS – Android – Reittimet

Plussat
 • Nopeat yhteydet
 • Tukee torrentia ja Netflixiä
 • Todella monipuoliset serverit yli 190 eri maassa
 • 7 päivän ilmainen VPN kokeilujakso ja 30 päivän rahat takaisin -takuu
 • Suomenkieliset sivut
Miinukset
 • Sijainti Iso-Britanniassa
 • Hieman puutteellinen turvallisuusprotokolla, joka ei välttämättä tarjoa parasta mahdollista suojaa

 

CactusVPN – 1 päivän ilmainen VPN kokeilu

CactusVPN

Hinnat:

 • Vuoden sopimuksella 3,20 dollaria kuukaudessa
 • Kolmen kuukauden sopimuksella 4,19 dollaria kuukaudessa
 • Kuukausittain veloitettavalla sopimuksella 4,89 dollaria

CactusVPN ei välttämättä mittele tunnettavuudellaan monien muiden suurten VPN-palveluiden rinnalla, mutta kapuaa monipuolisilla ominaisuuksillaan yllättäen varsin hyvään hinta-laatu-suhteeseen. Kyseessä on lisäksi yksi markkinoiden edullisimmista VPN-palveluista, sillä sen kalleimmasta kuukausittain veloitettavasta paketista saa pulittaa alle 5 dollaria, mikä tekee vain noin 4 euroa. Hinta tosin heijastuu esimerkiksi servereiden määrässä, sillä niitä löytyy alle 30 kappaletta vain 15 eri maasta, yhteysnopeudet eivät yllä kovin korkeisiin lukemiin ja Netflixin geoblokkauksen kiertäminen ei testaushetkellä onnistunut yhdelläkään serverillä. Suurta plussaa CactusVPN saa kuitenkin P2P-tuestaan, laajasta yhteensopivuudestaan sekä loistavasta armeijatason suojauksesta, joka varmistaa, että käyttäjän tiedot ovat todellakin turvassa.

Ohjelman käyttöliittymä on sulava, eikä ongelmien kanssa tarvitse painia pitkiä aikoja, sillä kattavien oppaiden ja manuaalien lisäksi lomakkeen kautta lähetettävään yhteydenottoon vastataan parhaimmillaan jopa muutamassa tunnissa. Palvelua pääsee kokeilemaan täysin ilmaiseksi vain 24 tunnin ajan, mutta tämän jälkeen palvelun käyttöä voi jatkaa turvallisesti vielä 30 päivää, jonka aikana rahat on mahdollista saada takaisin, mikäli palveluun ei syystä tai toisesta ole tyytyväinen

Serverien lukumäärä: 27
Serverien sijainnit: 15 maassa
Tuettujen laitteiden enimmäismäärä: 5 laitetta
Osoite: www.cactusvpn.com
Tuetut alustat: Windows – macOS – iOS – Android – Android TV – Fire TV – Chrome – Firefox

Plussat
 • Edulliset hinnat
 • Ei pidä asiakaslokia
 • Armeijatason suojaus ja monipuolinen turvallisuusprotokolla
 • 30 päivän rahat takaisin -takuu
 • Tehokas asiakaspalvelu
 • Tukee torrentia
Miinukset
 • Vain 24 tunnin ilmainen VPN kokeilujakso
 • Suuria vaikeuksia Netflixin geoblokkauksen kiertämisessä
 • Yhteysnopeudet voivat olla paikoittain heikkoja sekä lähi- että kaukoservereillä
Kokeile CactusVPN

 

SurfShark – 30 päivän kokeilu ja rahat takaisin -takuu

Surfshark

Hinnat:

 • 27 kuukauden sopimuksella 1,77 dollaria kuukaudessa
 • Vuoden sopimuksella 5,99 dollaria kuukaudessa
 • Kuukausittain veloitettavalla sopimuksella 11,95 dollaria

Vuonna 2018 Iso-Britannialle kuuluvilla Neitsytsaarilla (huomio! Neitsytsaarten VPN-palveluita koskeva politiikka on huomattavasti parempi) perustettu SurfShark on kavunnut nopeasti VPN-palveluiden markkinoille kilpailukykyisillä hinnoillaan sekä ennen kaikkea premium-tason toiminnoillaan, yli tuhannen serverin valikoimallaan sekä rajattomalla määrällä laitteita, jotka voidaan yhdistää yhtäaikaisesti samaan VPN-tunneliin.

Helppokäyttöinen ja nimensä mukaisella hai-teemalla varustettu SurfShark onnistuu ylläpitämään sekä lähi- että kaukoservereiden yhteysnopeuksia varsin hyvin. Armeijatason salauksen lisäksi kattavaan turvallisuusprotokollaan kuuluu SurfSharkin oma Clean Web -sovellus, automaattinen kill switch -toiminto sekä tietysti huikea yhteensopivuus lähes kaikkien markkinoilla olevien laitteiden ja konsolien kanssa. Lisäksi SurfSharkin ylläpitämät serverit toimivat tunnetusti myös kansainvälisten suoratoistopalveluiden, kuten Netflixin, Hulun ja BBC iPlayerin kanssa.

Siinä missä nuori SurfShark yllättää positiivisesti monessa eri mielessä, jättää asiakaspalvelu hieman toivomisen varaa. Vaikka live-chat palvelee vuorokauden ympäri, eivät vastaukset ole aina kattavia ja jonossa vierähtää helposti useampi kymmenen minuuttia. Kuukausittain veloitettava hinta voi myös olla hieman tyyris, eikä palvelu tarjoa ollenkaan ilmaista kokeilujaksoa. Ominaisuuksia voi kuitenkin testata kaikessa rauhassa jopa 30 päivän ajan, jonka aikana rahat voidaan palauttaa, jos käyttäjä ei ole syystä tai toisesta tyytyväinen palveluun.

Serverien lukumäärä: Yli 1 000
Serverien sijainnit: Yli 60 maassa
Tuettujen laitteiden enimmäismäärä: Rajattomasti
Osoite: www.surfshark.com
Tuetut alustat: Windows – macOS – Linux – iOS – Android – Fire TV – Apple ja muut Smart-TV:t – Chrome – Firefox – PS4 – XBOX

Plussat
 • Laaja yhteensopivuus ja rajaton määrä tuettuja laitteita
 • Ei pidä asiakaslokia
 • Armeijatason suojaus ja monipuolinen turvallisuusprotokolla
 • 30 päivän rahat takaisin -takuu
 • Monipuoliset serverit ympäri maailmaa
 • Tukee Netflixiä ja torrentia
Miinukset
 • Ei ilmaista kokeilujaksoa
 • Kuukausittain veloitettava hinta hieman tyyris
 • Asiakaspalvelijoiden puute live-chatissa on johtanut pidempiin odotusaikoihin
Kokeile Surfshark

 

VyprVPN – 30 päivän kokeilu ja rahat takaisin -takuu

VyrpVPN

Hinnat:

 • Kahden vuoden sopimuksella 2,50 dollaria kuukaudessa
 • Vuoden sopimuksella 3,75 dollaria kuukaudessa
 • Kuukausittain veloitettavalla sopimuksella 12,95 dollaria

Ensisilmäyksellä VyprVPN antaa yksinkertaisella ulkoasullaan simppelin vaikutelman, jonka käyttöliittymä toimii moitteettomasti laitteella kuin laitteella. Tämä yksinkertainen ulkoasu kätkee kuitenkin sisälleen loistavia ominaisuuksia ja näistä yksi ehdottomasti mainitsemisen arvoinen ominaisuus on VyprVPN:n hyödyntämä Chameleon-protokolla. Kyseinen protokolla auttaa parantamaan jo standardiksi muodostuneen armeijatason salauksen ohella käyttäjän yksityisyyttä entuudestaan, sillä Chameleon laskee tietojen tunnistettavuutta niin, että käyttäjän verkkotoiminnan seuraamisesta tulee todella vaikeaa. Lisäksi samainen protokolla auttaa ohittamaan myös sellaisia palveluita, joiden oma teknologia on suunniteltu tunnistamaan VPN-tunnelia käyttävät internet-yhteydet ja blokkaamaan ne automaattisesti. Näin ollen esimerkiksi Netflixin yhä älykkäämmäksi käyvän geoblokkauksen kierto toimii loistavasti useilla VyprVPN:n servereillä Chameleonin avulla.

VyprVPN:n tarjoamia servereitä löytyy yli 60 maasta ja yhteysnopeudet sekä lähi- että kaukoservereillä yltävät suurilta osin hyviin lukemiin. Hyvän hinta-laatu -suhteen lisäksi palvelulla on laaja yhteensopivuus useiden eri laitteiden kanssa ja asiakkaiden yksityisyys taataan tiukalla ”no log” -politiikalla. Vaikka ilmainen VPN kokeilujakso puuttuukin kokonaan, voi palvelusta nauttia huoletta 30 päivän rahat takaisin -takuun siivin, jonka sisällä tilaus on mahdollista purkaa vapaasti.

Serverien lukumäärä: Yli 700
Serverien sijainnit: Yli 60 maassa
Tuettujen laitteiden enimmäismäärä: 5 laitetta
Osoite:
Tuetut alustat: Windows – macOS – Linux – iOS – Android – QNAP – Router – Blackphone – Smart-TV – Anonabox

Plussat
 • Laaja yhteensopivuus ja helppo käyttää
 • Ei pidä asiakaslokia
 • Armeijatason suojaus Chameleon-protokollalla varustettuna
 • 30 päivän rahat takaisin -takuu
 • Monipuoliset serverit ympäri maailmaa
 • Tukee Netflixiä ja torrentia
 • Laadukas asiakaspalvelu
Miinukset
 • Ei ilmaista kokeilujaksoa
 • Kuukausittain veloitettava hinta hieman tyyris

 

NordVPN – 30 päivän kokeilu ja rahat takaisin -takuu

NordVPN

Hinnat:

 • Kolmen vuoden sopimuksella 3,49 dollaria kuukaudessa
 • Kahden vuoden sopimuksella 4,99 dollaria kuukaudessa
 • Vuoden sopimuksella 6,99 dollaria kuukaudessa
 • Kuukausittain veloitettavalla sopimuksella 11,95 dollaria

NordVPN lienee ehdottomasti VPN-palveluiden tunnetuimpia ja samalla mainostetuimpia vaihtoehtoja. Mutta onko tunnetuin aina paras? Ei välttämättä, mutta NordVPN:n maine yltää ainakin lähelle. Kyseessä on turvallinen, maailmanlaajuinen ja pitkään alalla toiminut palvelu, joka on tullut vuosien mittaan tunnetuksi yhtenä parhaimmista ja kattavimmista VPN-palveluista. Vaikka kuukausittain veloitettava paketti on markkinoiden kalleimpia, vuoden, kahden ja kolmen vuoden paketit ovat vähintäänkin hintansa väärtejä. Monipuoliset serverit ympäri maailmaa soveltuvat sekä torrenttien lataamisen että Netflixin, Hulun, HBO:n ja muiden tunnettujen suoratoistopalveluiden katseluun.

NordVPN on ottanut käyttöönsä laajan turvallisuusprotokollan, joka on sen tarjoamiin hintoihin nähden todella loistava tarjous. Yli 60 maalla ja huikealla yli 5 000 serverin valikoimalla NordVPN on kattava kokonaisuus, jonka nopeat yhteydet sekä lähi- että kaukoservereillä, armeijatason salauksella sekä ympärivuorokautisella asiakaspalvelulla ovat nostaneet sen yhdeksi markkinoiden suosituimmista VPN-palveluista. Vaikka NordVPN ei tarjoa ollenkaan ilmaista kokeilujaksoa, pääsee sen premium-laadusta nauttimaan mukavasti 30 päivän rahat takaisin -takuun turvin.

Serverien lukumäärä: Yli 5 000
Serverien sijainnit: Yli 60 maassa
Tuettujen laitteiden enimmäismäärä: 6 laitetta
Osoite: www.nordvpn.com
Tuetut alustat: Android – Windows – macOS – iOS – iPhone – iPad – Android TV – Linux – Chrome – Firefox

Plussat
 • Luotettava ja pitkään alalla toiminut palvelu
 • Ei pidä asiakaslokia
 • Armeijatason suojaus ja monipuolinen turvallisuusprotokolla
 • 30 päivän rahat takaisin -takuu
 • Monipuoliset ja nopeat serverit ympäri maailmaa
 • Tukee Netflixiä ja torrentia
 • Tehokas asiakaspalvelu
 • Suomenkieliset sivut
Miinukset
 • Ei ilmaista kokeilujaksoa
 • Kuukausittain veloitettava hinta markkinoiden kalleimpia
Kokeile NordVPN

 

ExpressVPN – 30 päivän kokeilu ja rahat takaisin -takuu

ExpressVPN

Hinnat:

 • Vuoden sopimuksella 8,32 dollaria kuukaudessa
 • Kuuden kuukauden sopimuksella 9,99 dollaria kuukaudessa
 • Kuukausittain veloitettavalla sopimuksella 12,95 dollaria

ExpressVPN on yllä mainitun NordVPN:n tapaan yksi markkinoiden tunnetuimmista ja luotetuimmista VPN-palveluista, eikä syyttä; vaikka markkinoiden kilpailu on kovaa, on ExpressVPN kyennyt pitelemään käsissään alan kärkipaikkaa jo useamman vuoden ajan.

Hinnaltaan ExpressVPN on toki yksi markkinoiden kalleimmista vaihtoehdoista, mutta hinnakkuus heijastuu suoraan sen tarjoamiin ominaisuuksiin. Yli 3 000 serverin verkolla jopa 94 eri maassa sekä Euroopan ja Yhdysvaltojen sijaintien huippunopeuksilla varustettuna ExpressVPN takaa sen, että käyttäjän maksama hinta voi todellakin olla sen väärti.

Lisäksi tuettujen laitteiden kattavuus on alan parhaimpia, sillä perinteisten Windowsin, Macin Androidin ja iOSin ohella ExpressVPN tukee niin Applen älytelevisioita, suosituimpia konsoleita, Chromebookia kuin Kindle Firea, monien muiden joukossa. Huipputason salaus takaa turvallista netinkäyttöä vuorokauden ympäri ja älykäs tunneli-protokolla auttaa kiertämään VPN-yhteyksien tunnistamiseen suunnattuja teknologioita, joiden avulla esimerkiksi Netflixin tukeman geoblokkauksen kiertäminen on entistä helpompaa.

Yllä mainittujen attribuuttiensa lisäksi ExpressVPN on panostanut ensiluokkaiseen ja tehokkaaseen asiakaspalveluun sekä nostanut myös samanaikaisesti yhdistettävien laitteiden enimmäismäärää kolmesta alan standardiin, eli viiteen laitteeseen. Ohjelmisto on helppo asentaa laitteelle kuin laitteelle ja sulava käyttöliittymä tekee palvelun käytöstä mutkatonta. Vaikka ExpressVPN ei tarjoa uusille käyttäjille ollenkaan ilmaista kokeilujaksoa, pääsee tästä laadukkaasta palvelusta nauttimaan 30 päivän rahat takaisin -takuun turvin, jonka aikana tilauksen voi purkaa vapaasti.

Serverien lukumäärä: Yli 3 000
Serverien sijainnit: Yli 90 maassa
Tuettujen laitteiden enimmäismäärä: 5 laitetta
Osoite: www.expressvpn.com
Tuetut alustat: Android – Windows – macOS – iOS – iPhone – iPad – Reittimet – Linux – Chromebook – Firefox – Nook – Kindle Fire – PlayStation – Smart-TV:t – Xbox – Amazon Fire TV Stick – Nintendo Switch

Plussat
 • Luotettava ja pitkään alalla toiminut palvelu
 • Laaja yhteensopivuus
 • Ei pidä asiakaslokia
 • Armeijatason suojaus ja monipuolinen turvallisuusprotokolla
 • 30 päivän rahat takaisin -takuu
 • Monipuoliset ja nopeat serverit ympäri maailmaa
 • Tukee Netflixiä ja torrentia
 • Live-chat
 • Suomenkieliset sivut
Miinukset
 • Ei ilmaista kokeilujaksoa
 • Markkinoiden korkeimmat hinnat
Kokeile ExpressVPN

 

Kuinka valita paras ilmainen VPN?

Kuten olemme yllä voineet huomata, VPN-palvelusta ei ole aina pakko maksaa. Vaikka ilmaisten palveluiden tarjoaman laadun kanssa saa olla hieman enemmän tarkkana, on täysin maksuttoman ja vieläpä toimivan VPN-palvelun löytäminen sittenkin mahdollista. Pidä vain mielessäsi alla oleva lista, joka voi auttaa todennäköisesti rajaamaan lukuisten vaihtoehtojen joukosta juuri sinulle sopivan palvelun.

1. Tee ensin pientä taustatutkimusta palvelusta. Onko palvelun saama palaute positiivista? Kuinka pitkään palvelu on toiminut alalla? Keitä sen takana seisoo? Millaisia uutisia palvelusta liikkuu? Tässä vaiheessa on hyvä pitää myös mielessä oikeaoppinen lähdekritiikki, pysyä luotettavissa lähteissä ja tutustua niin negatiiviseen kuin positiivisen palautteeseen monesta eri näkökulmasta. Kaikki mikä on verkossa, ei aina ole totta. Myös VPN-palveluita käyttävien tai käyttäneiden ystävien, työkavereiden tai sukulaisten mielipidettä saa ja kannattaa kysyä.

2. Vertaile. Koska ilmaisissa VPN-palveluissa hinta ei ratkaise, on erittäin tärkeää, että vertailet palveluiden tarjoamia ominaisuuksia toisiinsa. Siinä missä toinen voi tarjota nopeammat yhteysnopeudet tai suuremman määrän dataa, toinen taas takaa paremman turvan laitteellesi. Tällöin sinun tulisikin tietää, mitkä ominaisuudet ovat juuri niitä, joita itse tarvitset ja tietysti, mihin tarkoitukseen aiot palvelua käyttää. Jos ensisijaisena tavoitteenasi on Netflixin katsominen, kannattaa tällöin valita palvelu, joka tarjoaa mahdollisimman suuren datamäärän ja pystyy kiertämään Netflixin asettaman geoblokkauksen. Jos taas tavoitteenasi on oman identiteetin suojaaminen, valitse tällöin palvelu, joka on panostanut salaukseen ja turvallisuusprotokollaansa.

3. Mieti, miksi tarvitset juuri ilmaisen version. On totta, että VPN-palveluiden tarjoamat ilmaiset versiot ovat usein varsin rajallisia. Kukaan ei tarjoa täyden luokan palvelua ilmaiseksi, jos siitä on tarjolla maksullinen versio, tämä on enemmän kuin ymmärrettävää. Tämän takia sinun kannattaakin pohtia tarkkaan, mikä on se ratkaiseva tekijä, joka saa sinut valitsemaan ilmaisen version maksullisen version sijasta. Onko tähän ainoana syynä budjetti? Vai luuletko, ettet tule käyttämään sitä tarpeeksi saadaksesi rahoillesi vastinetta? Jos todella etsit kunnollista VPN-palvelua säännölliseen käyttöön, voi maksullisen version hankinta olla ajankohtainen valinta. Alkuun pääsee kuitenkin näppärästi ilmaisen version tai ilmaiskokeilun kautta, jonka aikana voit rauhassa päättää, haluatko jatkaa maksulliseen palveluun vai et.

4. Mitä tietoja joudut luovuttamaan palvelulle rekisteröityäksesi? Siinä missä toiseen palveluun kirjautuaksesi sinulta vaaditaan pelkästään salasana, toisessa salasanan lisäksi sinun tulee syöttää sähköposti ja toisessa jo luottokortin tiedot. Kaikki nämä rekisteröintiin käytettävät tiedot ovat usein sellaista dataa, jonka VPN-palveluntarjoaja tulee säilyttämään esimerkiksi palvelun laadunvalvontaa varten, vaikka varsinaista lokia asiakkaista ei pidettäisikään. Yleisenä nyrkkisääntönä voidaankin pitää sitä, että mitä vähemmän tietoja tarvitset uuden tilin avaamiseksi, sitä parempi myös VPN-palvelun tarjoama yksityisyydensuoja tulee todennäköisesti olemaan.

5. Kiinnitä erityistä huomiota tietosuojakäytäntöön. Niin hullulta kuin se voi kuulostaa, kaikki VPN-palvelut (erityisesti ilmaiset, mutta joissakin tapauksessa myös maksulliset) eivät panosta samalla tavalla asiakkaidensa yksityisyyden suojaamiseen. Varmista siis ennen palvelun käytön aloittamista, että kyseinen palveluntarjoaja ei ylläpidä asiakaslokia, eikä tallenna käyttäjien internet-toimintaa. Myös VPN-palvelun sijainnilla voi olla suuri merkitys ja useat käyttäjät suuntaavatkin mielellään sellaisten palveluiden pariin, joiden isäntä-serverit eivät sijaitse pahamaineisen Nine Eyes -allianssin jäsenvaltioissa. Varsin kattavaa tietoa omista oikeuksista ja siitä, miten omia käyttäjätietoja tallennetaan ja käytetään voi löytyä suoraan kyseisen VPN-palvelun käyttöehdoista (Terms and Conditions) tai tietosuojakäytännöstä (Privacy Policy). Teksti on tietysti lähes kaikissa tapauksissa englanniksi, joten kielen taitaminen on tässä mielessä enemmän kuin hyödyllistä. Lisäksi valitettavan usein tämänkaltainen lakiteksti voi olla vaikeasti luettavaa ja vielä vaikeammin ymmärrettävää, jolloin esimerkiksi nopeat internet-haut ja VPN-palveluista tehdyt arvostelut voivat osoittautua mitä arvokkaimmaksi tiedoksi, joka auttaa kertomaan, kannattaako kyseiseen palveluun luottaa.

Miksi maksullista VPN-palvelua kannattaisi joka tapauksessa harkita?

Vaikka markkinoilta löytyy tänä päivänä varsin suuri valikoima myös ilmaisia VPN-palveluita, voisimme sanoa, että niiden joukosta vain kourallinen kykenee todella suojaamaan käyttäjän tietoja oikeaoppisesti. Itse asiassa ilmaisten VPN-palveluiden riskinä on usein myös se, että tietojen ja identiteetin suojaamisen sijasta ne voivat osoittautua jopa tietoturvauhkaksi, ja tämän vuoksi jopa markkinoiden parhaimmatkaan ilmaispalvelut eivät kykene vastaamaan maksullisen palvelun tarjoamia etuja ja suojaa verkossa liikuttaessa.

Juuri tämän seikan vuoksi ilmaisia VPN-palveluita ei tulisi koskaan verrata maksullisiin versioihin. Vaikka yllä mainitut VPN-palvelut ovat varteenotettavia vaihtoehtoja esimerkiksi aivan ensimmäiseksi VPN-palveluksi, tulee maksullisen version hankinta ajankohtaiseksi heti silloin, kun tarvitset palvelua yksinkertaisesti vaikkapa päivittäiseen Netflixin katseluun. Ilmaisversioiden juju piileekin niiden rajallisuudessa, sillä esimerkiksi yllä mainituista ilmaisversioista vain ProtonVPN tarjoaa käyttäjilleen rajattoman määrän dataa ja tämäkin rajattuna tiukoilla ehdoilla. Vaikka 10 tai 15 gigaa voikin päällisin puolin kuulostaa suurelta määrältä, ei se todellisuudessa riitä päivittäisessä käytössä kuin muutaman kymmenen minuutin suoratoistoon. Rajattoman datan lisäksi maksulliset VPN-palvelut tarjoavat käyttäjilleen suurempia yhteysnopeuksia, joiden avulla suoratoistopalveluiden striimaus sujuu ilman alituista puskurointia.

Nopeampien yhteyksien ja rajattoman datan lisäksi maksulliset versiot pystyvät tarjoamaan sekä kattavamman turvallisuusprotokollan että monipuolisemmat mahdollisuudet oman käyttäjäkokemuksen räätälöintiin. Maksavat käyttäjät saavat käsiinsä myös laajemman valikoiman servereitä useammassa eri maassa sekä mahdollisuuden käyttää samaa VPN-palvelua useammalla eri laitteella samaan aikaan. Kaiken lisäksi ilmaispalvelut tukevat normaalisti vain perinteisiä alustoja Windows, Android, iOS ja macOS mukaan lukien, siinä missä maksullisissa versioissa omat laitteet on usein mahdollista suojata samalla VPN-yhteydellä aina konsoleista älytelevisioihin.

Mikä parasta, näitä premium-tason VPN-palveluita on mahdollista testata täysin ilmaiseksi tai vähintään 30–45 päivän rahat takaisin -takuun turvin, mikä tekee näistä kokeiluista turvallisia ja riskittömiä vaihtoehtoja maksullisen version testaamiseen. Lisäksi laadukkaasta VPN-palvelusta ei usein tarvitse edes maksaa useampaa dollaria kuukaudessa, joten aivan vararikkoon tällainen diili ei todennäköisesti vie. Voimmekin yhteenvetona todeta, että maksullinen versio on loogisesti kaikin puolin kannattava palvelu, vaikka emme lähde kieltämään yllä mainittujen ilmaisversioiden tuomaa hyödyllisyyttä esimerkiksi ensimmäiseen ja täysin riskittömään kokeiluun, jonka kautta voit saada pintapuolista kuvaa siitä, millainen palvelu VPN oikein on!

Mikä on VPN?

VPN, jonka lyhenne tulee englannin kielen sanoista Virtual Private Network, on yksinkertaistettuna virtuaalinen erillisverkko. VPN-yhteys voi parantaa jopa merkittävällä tavalla netinkäyttäjän yksityisyyttä, sillä se auttaa salaamaan internetiin yhdistetyn laitteen (kuten tietokoneen, tabletin tai puhelimen) verkkoyhteyden. Käytännössä siis tämä salaus mahdollistaa netissä surffailun niin, että kolmansien osapuolten on hyvin vaikeaa päästä käsiksi käyttäjän syöttämiin tietoihin. Toisin sanoen VPN on tavallaan kuin internet-yhteydelle asetettu salasana, jonka takana oleviin tietoihin pääsee käsiksi vain se, joka tietää oikean salasanan, eli tässä tapauksessa VPN-palvelun käyttäjä.

Mitä hyötyä VPN-yhteydestä on?

VPN:n idea piilee sen internet-yhteyden salauksessa, jonka VPN-palveluntarjoaja suojaa oman serverinsä kautta. Näin ollen kaikki se mahdollinen tieto, jonka käyttäjä syöttää verkkoon, oli se sitten pelkkä klikkaus, salasanan syöttäminen, sähköpostin lukeminen tai verkko-ostoksien tekeminen, kulkee tämän serverin kautta, jolloin se pysyy salattuna.

Toisin sanoen tämä teknologia mahdollistaa muun muassa seuraavat toimet:

 • Parantaa käyttäjän yksityisyyttä piilottamalla nettiaktiivisuuden internetin palveluntarjoajilta (ISP), hallituksilta ja/tai virkavallalta.
 • Kiertää sensuuria.
 • Estää kohdistettua mainontaa.
 • Suojaa käyttäjän tietoja julkisissa WiFi-verkoissa.
 • Estää kolmansia osapuolia (kuten hakkerit, urkkijat ja muut kyberrikolliset) pääsemästä käsiksi käyttäjän tietoihin.
 • Mahdollistaa sijainnin määrittämisen kaupunkeihin tai maihin, jossa laitteen oma IP-osoite ei todellisuudessa sijaitse. Toisin sanoen käyttäjän on mahdollista päästä käsiksi maantieteellisesti rajoitettuihin tai muusta syystä käyttäjän ulottumattomissa oleviin palveluihin.
 • Tekee vertaisverkoissa (Peer to peer tai lyhyemmin P2P) lataamisesta turvallisempaa.

Onko VPN laillinen?

Yhteyden suojaaminen, itsensä piilottaminen ja oman sijainnin huijaaminen. Voiko tämä sitten oikeasti olla laillista? Vastaus tähän kysymykseen on kyllä. VPN-palveluiden ympärillä on vellonut jo pitkän aikaa harhaanjohtavaa tietoa siitä, että kyseiset palvelut olisivat laittomia. Ja vaikka Venäjän tai Kiinan kaltaisissa maissa ne sitä ovatkin, suurimmassa osassa tapauksista VPN-palveluiden käyttäminen on täysin laillista. On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että VPN tarjoaa vapauksia, mutta tuo mukanaan myös suuren vastuun.

Vaikka VPN-palvelut voivat olla täysin laillisia, muuttuu niiden käyttö laittomaksi heti silloin, jos niitä hyödynnetään laittomaan toimintaan. Identiteetin piilottaminen ja sijainnin huijaaminen ovat molemmat keinoja, joita verkossa toimivat rikolliset voivat käyttää, mutta tämä ei sinällään tee itse VPN-palveluista laittomia. Toisin sanoen VPN-palvelu on hyödyllinen työkalu, joka voi väärissä käsissä muuttua vaaralliseksi aseeksi. Jos kuitenkin pidät huolta siitä, että käytät palvelua vain maassasi hyväksyttyihin aktiviteetteihin, ei sinun tarvitse olla huolissasi sen laillisuudesta. VPN-palvelun käyttäminen esimerkiksi oman identiteetin suojaamiseen tai suoratoistopalveluiden laajemmasta valikoimasta nauttimiseen on siis Suomessa sallittua.

Kuinka VPN toimii?

Tavallisesti laitteen yhdistyessä internetiin yhdistyy se ensin omaan internet-palveluntarjoajaan (ISP), joka taas yhdistää laitteen niille verkkosivuille ja palveluihin, joita käyttäjä hakee. Koska kaikki tässä verkossa tapahtuvasta liikenteestä kulkee internet-palveluntarjoajan kautta, mahdollistaa tämä myös palveluntarjoajan pääsyn käyttäjän tietoihin. Tilanne on kuitenkin toinen silloin, kun laite yhdistetään internetiin VPN-palvelun tarjoaman serverin kautta, joka on salattu. Tätä salattua yhteyttä kutsutaan myös VPN-tunneliksi. Toisin sanoen siis kaikki laitteen ja VPN-serverin välillä liikkuva tieto kulkee salattuna, jolloin myös kolmansien osapuolten suorittama tietojen kalastelu tai tarkkailu on käytännössä lähes mahdotonta.

Kun VPN-yhteys on päällä:

1. Internet-palveluntarjoaja ei saa tietoa siitä, mitä käyttäjä tekee verkossa, sillä VPN-yhteyden kautta kulkeva data on salattua. Salattuun dataan kuuluvat niin vieraillut verkkosivut kuin verkosta ladatut tiedostot, kuvat ja videot. VPN-yhteyden ollessa päällä internet-palveluntarjoaja voi nähdä ainoastaan sen, että käyttäjä on yhdistänyt laitteensa internetiin VPN-palvelun kautta.

2. Verkkoyhteys muodostetaan maasta, jossa VPN-serverin IP-osoite sijaitsee. Toisin sanoen, jos VPN-serveri sijaitsee ulkomailla, oli se sitten Ranskassa, Yhdysvalloissa, Brasiliassa, Australiassa taikka Italiassa, näkyy tällöin myös yhdistetyn laitteen sijainti kyseisessä maassa. Tämä taas johtaa siihen, että erilaisten suoratoistopalveluiden maakohtaisia estoja on mahdollista kiertää, sillä palvelu käsittää käyttäjän siihen maahan, jossa VPN-yhteyden IP-osoite sijaitsee. Yleensä VPN-palveluilla on tarjolla useita eri servereitä ympäri maailmaa, jolloin käyttäjä voi vapaasti valita, minkä maan serveriä (tai servereitä) haluaa käyttää.

3. Julkisten WiFi-verkkojen käyttöturvallisuus nousee merkittävästi, sillä laitteen ja VPN-serverin välillä kulkeva verkkoyhteys on salattu. Vaikka taitava hakkeri voi edelleen päästä käsiksi laitteeseen julkisen WiFi-verkon kautta, on käyttäjätietojen hakkerointi käytännössä hyvin vaikeaa.

4. Vaikka data onkin salattua, VPN-palveluntarjoaja voi edelleen tietää, mitä internetissä tapahtuu sillä aikaa, kun laite on yhdistettynä sen serveriin. VPN-palvelun perimmäinen idea perustuukin siihen luottamukseen, että palveluntarjoaja ensinnäkään ei kerää käyttäjistään tietoa, ei jaa näitä tietoja eteenpäin kolmansille osapuolille ja tekee kaikkensa suojellakseen asiakkaidensa yksityisyyttä. Asiakkaiden yksityisyydensuoja vaihtelee kuitenkin eri VPN-palveluiden välillä, jolloin käyttäjän tietojen suojaamiseen liittyvät protokollat kannattaa lukea huolella ennen palvelun lunastamista.

5. VPN-yhteys hidastaa myös internet-yhteyttä. Yhteyden salaaminen ja sen purkaminen työllistää prosessoria, jolloin VPN-yhteyden aktivointi hidastaa myös internet-yhteyttä. VPN-yhteyden käyttäminen tuo datan matkaan niin sanotusti ylimääräisen mutkan, jonka ohella sekä matka että matkaan kuluva aika kasvavat. VPN-yhteyden nopeuteen vaikuttaa usein myös serverin sijainti. Lähiservereihin (esimerkiksi Euroopan sisällä) yhdistettynä yhteysnopeus laskee yleensä normaaliin yhteysnopeuteen verrattuna 10–30 %, kun taas kaukoservereillä (esimerkiksi Yhdysvalloissa tai Aasiassa) nopeudet voivat tippua jopa puoleen alkuperäisestä. Yksinkertaisuudessaan tämä merkitsee sitä, että mitä vahvemman salauksen VPN tarjoaa (ja mitä kauempaa), sitä hitaammaksi yleensä myös internet-yhteys muuttuu.

Yksi VPN-palveluiden tärkeimmistä ominaisuuksista onkin ehdottomasti sen servereiden tarjoamat yhteysnopeudet, ja tästä syystä halusimme ottaa tämän ominaisuuden huomioon myös ylläolevien ilmaisten VPN-palveluiden arvioinneissa.

Usein kysytyt kysymykset kosken ilmaisia VPN-palveluita

✅ Ovatko ilmaiset VPN-palvelut turvallisia?

Markkinoilla on olemassa monenlaisia ilmaisia VPN-palveluita. Kaikki tällä sivustolla olevat ilmaiset VPN-palvelut ovat 100% turvallisia. Sivuston ilmaiset VPN-palvelut ovat maksullisten VPN-palveluiden rajoitettuja versioita (Esim 1 vuorokauden ilmainen kokeilu, rajoitettu datan määrä tms). Markkinoilla on myös olemassa VPN-palveluita, jotka eivät ole turvallisia, koska ne voivat myydä käyttäjätietoja eteenpäin tai niitä hallitsevat epäluotettavat tahot.

? Mikä on paras ilmainen VPN-palvelu?

Mielestämme paras ilmainen VPN-palvelu on NordVPN, joka tarjoaa 30-päivän ajan ilmaisen kokeilujakson. Muita hyviä on VPN-palveluita ovat ExpressVPN, ProtonVPN ja Surfshark.

? Voiko ilmaisella VPN-palvelulla katsoa Netflixiä?

Kyllä. Jos haluat katsoa ilmaisella VPN-palvelulla Netflixiä niin suosittelemme sinua kokeilemaan NordVPN tai ExpressVPN palvelua 30 päivän rahat-takaisin takuulla.