Browsec VPN 0 / 5.0 Editor Rating

Yhteensopiva

  Browsec VPN

  3,33€/kk
  • Maksuton versio
  • Tehokas ja ystävällinen asiakaspalvelu
  • Edullinen hinta
  • Yli 3 miljoonaa käyttäjää
  Visit Site

  Browsec VPN kokemuksia, arvostelu ja tarjous

  Tämä VPN-palvelu lupaa käyttäjilleen paljon. Ja mitä paljon tässä yhteydessä tarkoittaa? Sitä, että yritys tarjoaa palvelimia, joissa yhteysnopeuksien tulisi nousta jopa 100 Mbit/s ilman, että käyttäjän turvallisuus tai yksityisyys kärsivät. Kyseessä on Venäjällä päämajaa pitävä Browsec VPN, jonka verkkosivujen mukaan palvelulta löytyy jo yli 3 miljoonaa käyttäjää ympäri maailmaa.

  Mikä ja millainen yritys Browsec VPN sitten on? Palvelun takana seisovasta yrityksestä ei löydy juurikaan tietoa, toisin kun monesta muusta VPN-palvelusta. Myös sijainti Venäjällä voi olla monille lievä hälytysmerkki, mutta päätimme, ettemme anna sen vaikuttaa lähtökohtiimme ja päätimme tarkastaa, millainen palvelu mystisen Browsec VPN -palvelun takana palvelee. Sukellamme seuraavaksi siis hieman tarkemmin palvelun tuotteisiin, yhteysnopeuksiin, laitteiden soveltuvuuteen, turvallisuuteen ja asiakaspalveluun.

  Tuotteet ja ominaisuudet

  Browsec VPN:ltä löytyy sekä maksullinen että maksuton versio. On mielenkiintoista, millaisen lähestymistavan yritys on valinnut tuotteittensa markkinointiin, sillä etusivulla mainostetaan nimenomaan ilmaista versiota ja maksulliseen (ja tietysti parempaan) versioon pääsee vasta klikkaamalla erikseen valikon Premium-osiota. Kertooko tämä kenties jotain Browsecin panostuksesta enemmänkin ilmaisiin käyttäjiin kuin maksullisiin käyttäjiin?

  Käyttäjä harhautuu ensimmäisenä surffailemaan maksuttomassa versiossa, vaikka sivuston mainostus onkin hieman harhaanjohtavaa, sillä samalla sivulla Browsec lupaa asiakkaalleen jo yllä mainitun jopa 100 Mbit/s nopeuden, jonka moni voi vahingossa sekoittaa osaksi ilmaisversion ominaisuuksia. Siirryttäessä valikon Premium-osioon käyttäjälle kuitenkin selviää, että kyseessä on Premium-version yhteysnopeus. Ilmaisversiossa yhteysnopeus on keskinmäärin 1 Mbit/s, mikä on reilusti mainostettua sataa megabittiä hitaampi. Ymmärrettävää, mutta etusivun markkinointi on mielestämme hieman harhaanjohtavaa.

  Browsec VPN:llä oli arvosteluhetkellä tarjottavanaan seuraavat paketit:

  • Ilmaisversio ”Freemium”: Versioon kuuluu 1 Mbit/s yhteysnopeus sekä neljä ilmaista sijaintia Yhdysvalloissa, Singaporessa, Iso-Britanniassa ja Hollannissa.
  • Maksullinen versio ”Premium” joko kuukausittaiseen hintaan 4,99 dollaria tai vuosittain veloitettavaan hintaan 3,33 dollaria kuukaudessa (yhteensä 39,96 dollaria vuodessa): Versioon kuuluu jopa 100 Mbit/s yhteysnopeus, 41 ”Premium-sijaintia” (Yhdysvaltojen, Singaporen, Iso-Britannian ja Hollannin lisäksi muun muassa Australiassa, Brasiliassa, Chilessä, Hong Kongissa, Israelissa, Japanissa ja Uudessa-Seelannissa) sekä Premium-serverit, joiden ensiluokkainen toimivuus on Browsecin mukaan vakuutettu. Lisäksi Premium-versioon kuuluu 7 päivän rahat takaisin -takuu, joka ei kuitenkaan aivan yllä markkinoiden jo standardiksi vakiintuneen 30 päivän tasolle.

  Maksutavoiksi Browsec mainostaa ylpeästi yli 80 eri maksutapaa, mutta maksuvaiheessa sivusto antaa vaihtoehdoksi vain luottokortit Visan, Mastercardin ja American Expressin sekä Paypalin ja Voucher-koodin. Nopeasti laskettuna tässä on mielestämme kyse enemmänkin viidestä vaihtoehdosta kuin 80 vaihtoehdosta, vaikka kaikkein yleisimmät maksutavat listasta löytyvätkin, eikä maksuvaiheessa tästä pitäisi koitua vaikeuksia. Jokseenkin harhaanjohtavaa mainontaa kuitenkin jälleen kerran. Palvelu ei tosin hinnalla ainakaan ole kirottu ja pärjää erinomaisesti vertailussa muiden markkinoiden VPN-palveluiden kanssa.

  Laitteiden soveltuvuus

  Aivan ensimmäiseksi on mainittava, että Browsec ei tällä hetkellä tarjoa omaa desktop-sovellusta tietokoneelle, vaan palvelu on yhteensopiva vain Androidin ja iOS:in laitteiden kanssa sekä selainlaajennuksena Google Chromen, Operan ja Firefoxin kanssa. Jos siis etsit VPN-palvelinta suojaamaan Linuxin, Macin tai Windowsin konettasi, Browsec ei todennäköisesti ole siihen oikea vaihtoehto.

  Kuten monella muullakin VPN-palvelulla, myös Browsecillä on ongelmia Netflixin pyörittämisessä. Asiakaspalvelun mukaan Browsecin serverit eivät toimi tällä hetkellä Netflixin suoratoistopalvelussa, mutta muiden käyttäjäkokemusten mukaan ainakin osa Yhdysvaltojen ja Etelä-Korean servereistä olisi, ainakin jossain vaiheessa, päässyt geoblokkauksen ohi.

  Turvallisuus

  Browsec tukee monien muiden VPN-palveluiden tapaan 256-bittistä AES-salausta ja IPSec-protokollaa. Tämä salaus on tosin tarjolla vain Androidin ja iOS:in laitteille. Browsecin selainlaajennukset Chromelle, Operalle ja Firefoxille peittävät myös IP-osoitteet suhteellisen hyvin HTTP-proxyllä ja TLS-protokollalla, mutta ei anna takuuta siitä, että käyttäjän tiedot olisivat samalla tavalla turvattuina, kuin mobiilille tai tietokoneelle ladattavan VPN-sovelluksen kautta.

  Browsec on kuitenkin pärjännyt hyvin sekä DNS- että WebRTC-vuototesteissä, eikä tiedossamme ole ainakaan tällä hetkellä tilanteita, joissa selainlaajennus tai mobiiliversio olisi vuotanut käyttäjistään tietoja. Mobiiliversiossa Browsecin salaus on siis kunnossa, mutta selainlaajennuksessa on mielestämme vielä hieman parannettavan varaa. Myös Macin, Linuxin ja Windowsin laitteiden tuen puuttuminen tuo Browsecille ison miinuksen, eikä asiakaspalvelusta osattu kertoa saadaanko kyseiset järjestelmät lähitulevaisuudessa palvelun piiriin.

  Yksityisyys

  Tietysti aivan ensimmäiseksi käyttäjälle herää kysymys siitä, miten sijainti Venäjällä vaikuttaa Browsecin tietosuojakäytäntöön. Jos olet koskaan pohtinut asiaa, useiden VPN-palvelimien takaa löytyy yksi yhdistävä tekijä, joka tekee kyseisistä palveluista markkinoiden parhaimpia; nämä palvelut sijaitsevat Five Eyes -allianssin ulkopuolisissa maissa. Venäjä ei ole osa tätä allianssia (loogisesti, koska Yhdysvallat kuuluu kyseiseen allianssiin), mutta Venäjän hallituksella on tunnetusti käsissään täysin omat protokollat kansalaisten yksityisyyden valvomiseksi – tai kontrolloimiseksi. Venäjä onkin tullut vuosikymmenien saatossa varsin tunnetuksi tiukasta verkkotoimintaa koskevasta sensuuristaan ja turvallisuusprotokollastaan.

  Tämän takia kiinnitimme tarkemmin huomiota Browsecin tietosuojakäytäntöön, joka yllättää lyhykäisyydellään. Siinä missä monien muiden VPN-palveluiden nettisivuja saa kahlata useamman tunnin ajan kokonaisen tietosuojakäytännön läpikäymiseen, Browser on pysynyt olennaisessa. Vaikka tietosuojakäytäntö on lyhyt ja yksinkertainen, kiinnitimme huomiota kohtaan, jossa Browsec ilmoittaa suoraan käyttävänsä automaattisesti kerättyjä tietoja yhtenä kokonaisuutena seurantaa, tutkimusta tai analysointia varten. Toisin sanoen tietyn käyttäjän nettiaktiivisuutta ei erotella joukosta, vaikka tietoja kylläkin kerätään jokaisesta aktiivisesta istunnosta aina uloskirjautumiseen saakka.

  Missään vaiheessa Browsec ei kuitenkaan ilmoita, mitä tietoja he tarkalleen ottaen käyttäjistään keräävät. Lisäksi tietosuojakäytännössä ilmoitetaan selkeästi, että Browsec ei jaa käyttäjien henkilökohtaisia tietoja kuin vain niissä tapauksissa, joissa viranomaiset (tähän voimme laskea mukaan Venäjän hallituksen) niitä vaativat. Tämä on erittäin pulmallinen kysymyksiä herättävä tietosuojakäytäntö, joka ei valitettavasti pysty lupaamaan, että käyttäjän yksityisyys olisi kovin turvattua.

  Nopeudet

  Seuraavaksi testaukseen pääsee Browsecin alussa lupaama jopa 100 Mbit/s yhteysnopeus. Normaalisti nopeimmatkin VPN-palvelut pudottavat nopeuksia keskimääräisesti 10%, eikä Browsec ollut tässä poikkeus. Nopeustesteissä Browsec pärjäsi kuitenkin hintaansa nähden suhteellisen tyydyttävästi ja latausnopeudet liikkuivat eurooppalaisilla lähiservereillä keskimääräisesti 45-60 Mbit/s sadasta ja kaukoservereillä 30-50 Mbit/s sadasta. Hitaimmat Aasian kaukoserverit toimivat vain 10-15% nopeudella alkuperäisestä. Kuten voimme nähdä, luvattuun 100 Mbit/s nopeuteen ei kyllä päästy parhaimmillakaan servereillä, mutta palvelulla on hintaansa nähden suhteellisen tyydyttävä hinta-laatu -suhde.

  Asiakaspalvelu

  Browseciltä löytyy ympärivuorokautinen chat-palvelu. Testataksemme palvelua lähetimme viestin chat-ikkunan kautta ja olimme jonossa toisena. Asiakaspalvelija otti meihin yhteyttä vain muutaman sekunnin odottelun jälkeen. Esitimme kysymyksiä erityisesti tietosuojakäytännöstä, jonka hämäräperäisyys herätti kysymyksiä. Asiakaspalvelija ei sen kummemmin osannut avata meille, mitä tietoa käyttäjistä tarkalleen ottaen kerätään, mutta myönsi suoraan, että asiakkaista pidetään asiakaslokia, vaikka ne poistetaankin automaattisesti aina 9 päivän kuluttua.

  Asiakaspalvelun voi tavoittaa halutessaan myös yhteydenottolomakkeella. Lomakkeen kautta vastauksen sai keskimääräisesti muutamassa tunnissa. Browsecin UKK-osio oli äärimmäiset köyhä ja osiosta löytyi vain kolme kysymystä ja vastausta. Asiakaspalvelu lienee varautunut suureen määrään kysymyksiä niin asentamisesta, palvelun käytöstä kuin muista ongelmatilanteista, joihin moni voisi löytää vastauksen helposti normaalista UKK-osiosta. Ympärivuorokautinen live-chat saa kuitenkin paljon plussaa tehokkuudestaan ja asiakaspalvelijan ystävällisyydestä.

  Yhteenvetona

  Browsec keräsi hyviä ja kehitettäviä asioita seuraavanlaisesti:

  + Edullinen hinta
  + Maksuton versio
  + Tehokas ja ystävällinen asiakaspalvelu
  + Turvallisuusprotokollat kunnossa (mobiiliversiossa)
  + Helppokäyttöisyys

  – Ei tue desktop-versioita
  – Ei tue Netflixiä eikä torrentia
  – Pitävät asiakaslokia
  – Sijainti Venäjällä
  – Yksipuoliset nettisivut ja yrityksestä löytyy vain vähän tietoa

  Mielestämme Browsec ei aivan yllä edes keskiverron VPN-palvelun tasolle. Lisäksi se on selkeästi keskittynyt mobiiliversion kehittämiseen ja ylläpitoon, eikä palvelua voi ainakaan tällä hetkellä ladata desktop-versiona Linuxin, Windowsin tai Macin laitteille.

  Yksipuolisen soveltuvuuden lisäksi Browsec kuitenkin pitää sisällään useita vahvoja ominaisuuksia, kuten edulliset hinnat, vahvan 256-bittisen AES-salauksen (mobiililaitteille), maksuttoman version sekä tehokkaan ja ystävällisen asiakaspalvelun. Näitä ominaisuuksia parantaa tietysti palvelun helppokäyttöisyys ja salamannopea asennus. Myös Androidin ja iOS:in laitteiden käyttäjät ovat olleet palveluun yleisesti ottaen hyvin tyytyväisiä, sillä App Storesta Browsec on saanut arvosanaksi 4,7/5 ja Google Play Storessa Androidin käyttäjät olivat antaneet Browsecille yhteensä 4,5/5 arvosanan.

  Vahvoja puolia romuttavat kuitenkin Browsecin todella hämärä tietosuojakäytäntö ja se, että he ovat myöntäneet suoraan pitävänsä asiakaslokia. Yrityksen tausta jää hämärän peittoon, eikä sijainti kovana sensuurin ja vakoilun maana tunnetuksi tulleella Venäjällä tuo lisäpisteitä. Yksityisyyttään arvostavalle VPN-käyttäjälle Browsec ei ole hintansa arvoinen ja markkinoilta löytyy samaan hintaan nopeammilla yhteyksillä varustettuja ja käyttäjän yksityisyyttä varjelevia VPN-palveluita.